Hier laat ik je los Wim

Barbara Dex ,Bart Herman, Esther van Hees, Bert Verbeke, Ramses De Craene

Op 14 september 1990 verliest Vlaanderen met Wim De Craene één van zijn grootste singer-songwriters.

Bijna 30 jaar later blijkt de erkenning voor zijn oeuvre groter dan ooit. De liedjes van Wim De Craene zijn alom aanwezig op radio en televisie en blijven ontzettend populair bij het grote publiek. Toen onlangs ‘Tim’ voor de eerste keer op vinyl-single geperst werd, noemde de media het nummer iconisch. Maar ook de klassiekers als ‘Rozane’, ‘Kristien’, ‘Mensen van 18’, ‘Rikky’ en anderen, blijven de dag van vandaag waardering vinden bij jong en oud.

 

Over Wim De Craene en de voorstelling

Wim De Craene was een schilder, een fotograaf, en vandaag zou hij te vinden zijn op Instagram. Alleen gebruikte Wim De Craene zijn stem en zijn gitaar en in al zijn liedjes legde hij het beeld vast van dagdagelijkse dingen. Daarom is alles in zijn werk zo herkenbaar en voelt het aan alsof zijn verhalen in je eigen buurt terug te vinden zijn. Ondertussen zijn sommige van liedjes bijna een halve eeuw oud maar ze klinken nog altijd fris.  

Vandaag, bijna 30 jaar na zijn plotse overlijden, ligt Wim De Craene nog altijd goed in het oor. Bijna iedere dag vinden we nog één of meerdere van zijn liedjes terug in de speellijst van de Vlaamse radiozenders. Bij leven misschien niet altijd populair maar nu nog altijd gewild bij een breed luisterpubliek. In 2015 werd ‘Integraal’ uitgegeven, een cd-doosje met het verzameld werk van Wim De Craene en onlangs is ‘Tim’ voor de eerste keer op vinylsingle geperst. Er komen ook heruitgaven op vinyl van zijn drie eerste albums.

In het najaar van 2020 komt er een eerbetoon aan Wim De Craene en zijn artistieke nalatenschap. Een aantal artiesten uit verschillende richtingen van het Nederlandstalige luisterlied, slaan de handen in elkaar voor deze bijzondere tournee doorheen Vlaanderen. Daarbij zal er bijzondere aandacht besteed worden aan de oorsprong en achtergrond van vele van zijn liedjes.

Credits

> met: Barbara Dex, Bart Herman, Esther van Hees, Bert Verbeke, Ramses De Craene
> muzikale leiding: Peter Bauwens
> drums: Ronald Vanhuffel
> bas, backing vocals: Wim Bartholomeus
> elektrische, akoestische gitaar: Chris Peeters
> toetsen, gitaar: Chris Dewanne
> toetsen, regie: Ramses De Craene