'I try to imagine how your texture felt like'

Diverse kunstenaars / Het Perron, Yper Museum & Luca School of Arts

> vernissage op zondag 10.09.2023

Doorheen de geschiedenis van Ieper speelt textiel een belangrijke rol. In de middeleeuwen was de stad, naast Brugge en Gent, één van de grootste steden binnen het graafschap Vlaanderen en bij uitbreiding Noordwest Europa. Dat aanzien had de stad te danken aan het laken, een warme vervilte wollen stof, die in Ieper werd geproduceerd en verhandeld.

Het tentoonstellingsproject brengt een ode aan dit textielverleden. Dit via een actuele en artistiek relevante blik van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers.

Het project illustreert dat textielkunst een waardige plek kan opeisen als hedendaagse kunstdiscipline, ver weg van een ambachtelijke en genderspecifieke invulling. De titel ontleent de expo aan een werk van Manon Clement.

De tentoonstelling wordt samengesteld door curatoren Carina Diepens en Diana Franssen, zij doen dit aan de hand van drie thema’s: textiel als materie, textiel als beelddrager en textiel als performatieve kracht.

‘I try to imagine how your texture felt like’, een organisatie van Het Perron met Yper Museum en LUCA School of Arts, met de steun van CO7 en Fedustria.

Een bezoek brengen aan de expo

De tentoonstelling gaat door op diverse locaties: Het Perron (exporuimte gelijkvloers), het Yper Museum, Sint-Pieterskerk, Satelliet K en Kruitmagazijn. 

De tentoonstelling is open van vrijdag tot zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Het onderdeel in Het Perron is daarnaast ook te bezoeken tijdens de openingsuren van Het Perron. In de week is een algemeen bezoek mogelijk op afspraak. 

Textiel als materie

De Lakenhallen en het daarin gevestigde Yper Museum met zijn collectie over de geschiedenis van Ieper geven context aan de werken van de geselecteerde kunstenaars voor deze locatie.

Met op deze locatie werk van Céline Lambrechts, Michaela Armani, Ria Bosman, Annelotte Lammertse en Charlotte Stuby.

Lees meer.

Textiel als materie

In de ruimtes van Satelliet.K zijn de werken verbonden door een conceptuele attitude waarbij een focus ligt op systemen waarin taal en omzetting een belangrijke rol spelen. Hoe vertalen we informatie naar technologie en productie? Om draden te verwerken naar oppervlakte of ruimte met textuur of beeld, zijn vaak complexe methodes nodig om de juiste transformaties te kunnen maken. De kunstenaars in Satelliet.K laten zich inspireren door de grammatica en bouwstenen van methodieken zoals weefbindingen, breipatronen, borduursteken, naaipatronen en digitale taal.

Bezichtig hier werken van Roos Theuws, Lisette de Greeuw, Carina Diepens en Manon Clement.

Lees meer.

Textiel als beelddrager

In de Sint-Pieterskerk groeien structuren, stroomt zand, vallen weefsels uit elkaar, stapelt kleur zich op en weven horizontalen en verticalen zich tot nachtvlinders en bloemen. De uiterlijkheden van de beelden zijn hier divers en gemaakt in verschillende media. Geplaatst tussen de imposante pilaren van de Romaans-Gotische architectuur gaan ze een wisselwerking aan met de fysieke en spirituele ruimte van deze kerk. De vraag laat zich stellen: ervaren we in deze context de werken anders en voegen de waarden van dit gebouw toe?

In de Sint-Pieterskerk zie je werk van Willem Boel, Jana Visser, Emma Van Roey, Tanja Smeets en Thomas Renwart.

Lees meer.

Textiel als performatieve kracht 

Als men de ruimte van het Kruitmagazijn binnengaat verlaat men de buitenwereld. Het zware gewelf omhult en beschermt ons. De vier kunstenaars die hier tentoonstellen verbinden materie, lichaam en ruimte in een performatieve kracht en doen een beroep op de toeschouwer in het empirisch ervaren van het werk.

Op deze locatie bewonder je werk van Bram Van Breda, Edith Dekyndt, Carina Diepens en Margo Veeckman.

Lees meer.

Textiel als beelddrager

In Het Perron zie je werk van Louise Verstraete, Manon Clement, Sam Druant, Lisa Iljeoma, Jana Vasiljevic, Margo Veeckman en Darius Dolatyari-Dolatdoust.

Lees meer.

Wandelkaart

Activiteiten in het kader van deze tentoonstelling:

07 oktober 2023 om 14u |  Yper Museum

Gekleurde Schaduwen - lezing door Annelotte Lammertse over haar doctoraatsproject 'Derde landschappen en de rol van verfplanten'. Annelotte is onderzoeker aan LUCA School of Arts. Haar onderzoek richt zich op verfplanten en de manier waarop ze ons kunnen wijzen op precaire en  beschadigde landschappen. 

 

Van 07 oktober  tot en met 28 oktober 2023 | Het Perron

Tentoonstelling van de creatieopdracht geïnspireerd door ‘I try to imagine how your texture felt like’ van studenten 1e bachelor – LUCA School of Arts onder begeleiding van Bram Van Breda, Annelotte Lammertse en Carina Diepens.  

Gratis te bezoeken tijdens openingsuren van Het Perron

Met werk van

Michaela Armani (BE), Willem Boel (BE), Ria Bosman (BE), Manon Clement (BE), Edith Dekyndt (BE), Carina Diepens (NL), Sam Druant (BE), Lisette de Greeuw (NL), Lisa Ijeoma (BE), Céline Lambrechts (BE), Annelotte Lammertse (BE), Thomas Renwart (BE), Tanja Smeets (NL), Charlotte Stuby (CH), Roos Theuws (NL), Bram Van Breda (BE), Emma Van Roey (BE), Margo Veeckman (BE), Jana Vasiljević (RS), Louise Verstraete (BE) Darius Dolatyari-Dolatdoust (FR) en Jana Visser (ZA).

Een organisatie van

Met de steun van