War of the Beasts and the Animals

Zuidpool

Inleiding om 19.30 uur in de polyvalente zaal.

Spoken word/ Slam Performance.
Drie monumentale epische dichtwerken

SPOLIA (2014) - verzoening & vrede
WAR OF THE BEASTS AND THE ANIMALS (2015) - woede & strijd
THE BODY RETURNS (2018) - heropleving

van de hedendaagse Russische Maria Stepanova.

Vijf kwetsbare lichamen en stemmen.
En één live-composer/sample artist.

Oorlog betekent in het werk van Maria Stepanova (1972), meer nog dan de strijd om macht en grond, de strijd om taal. De inzet van die strijd is het bezit en de controle ervan; en dus bij uitbreiding het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Ze stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het efficiënt manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda.
Haar antwoord op die aanval en dat persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal : ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de splinters die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit. Ze citeert en samplet zonder onderscheid uit de wereldliteratuur, Westerse poëzie, Russische literatuur en poëzie, popcultuur, sprookjes, folklore, mythes, kinderliedjes, theater en film; vervormt en combineert citaten zonder scrupules, varieert waar nodig; hertaalt de taal van anderen …

Zuidpool presenteert deze essentiële strijd als een koorwerk voor vijf vrouwenstemmen onder begeleiding van een live-composer/sample artist … samen, én met het aanwezige publiek, gaan zij op zoek naar wat het nog zou kunnen betekenen ‘iets te zeggen’, na zoveel verdachtmakingen; of er nog iets van waarheidsbevinding rest in ‘het gesproken woord’; naar zin en onzin van de ‘te hanteren’ taal. Eén ding is zeker : de strijd is nog niet beslecht.

Engels/Russisch met Nederlandse boventiteling

Credits

> met: Evgenia BrendesSofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris StrybosScarlet Tummers, Anne-Laure Vandeputte
> productie: Zuidpool > regie: Jorgen Cassier en Koen van Kaam
> tekst: War of the Beast and the Animals van Maria Stepanova > vertaling: Sasha Dugdale 
> kostuumontwerp: Andrea Kränzlin