War of the Beasts and the Animals

Zuidpool

Inleiding om 19.30 uur in de polyvalente zaal.

Zuidpool verrast met een muzikale performance vol poëzie, samples en slam.
Op scène staan topactrices Evgenia Brendes, Sofie Decleir, Taeke Nicolaï, Scarlet Tummers en Anne-Laure Vandeputte zij aan zij met sample artist Kris Strybos.
Samen geven ze stem aan drie gedichten van Maria Stepanova, één van de meest kritische en gelauwerde Russische auteurs van het moment. Zuidpool brengt deze teksten in de gelauwerde Engelse vertaling van dichteres Sasha Dugdale,
met Nederlandse en Engelse boventitels. Een al te actuele auditieve trip.


Spoken word/ Slam Performance.
Drie monumentale epische dichtwerken

SPOLIA (2014) - verzoening & vrede
WAR OF THE BEASTS AND THE ANIMALS (2015) - woede & strijd
THE BODY RETURNS (2018) - heropleving

van de hedendaagse Russische Maria Stepanova.

Vijf kwetsbare lichamen en stemmen.
En één live-composer/sample artist.

Zuidpool doet waar het al 30 jaar goed in is: de taal ontginnen, haar toetsen op haar politieke kracht zonder het over politiek te hebben, ook al is dat in dit geval onvermijdelijk. In deze razende slam blijft de poëzie protagonist, belichaamd door lijven vol (taal)drift
**** - De Morgen

In het werk van Maria Stepanova betekent oorlog een strijd om taal, meer nog dan een strijd om macht en grond. De inzet van die strijd is het bezit en de controle van taal; en dus van het collectieve bewustzijn van een gemeenschap die die taal deelt. Stepanova stelt vast dat haar taal, en daarmee haar sociale en culturele identiteit, haar ontnomen is door het efficiënt manipulatieve gebruik ervan als ideologische propaganda. Haar antwoord op die aanval en dat persoonlijk verlies is even verrassend als radicaal: ze minimaliseert de relevantie van haar eigen stem, legt een bom onder alles wat taal ooit verwezenlijkte en bouwt met de scherven die ze na de explosie aantreft een nieuwe gerecycleerde constructie en identiteit.

Met splinters, citaten en samples schreef Stepanova drie lange gedichten.
SPOLIA (2014) - verzoening & vrede; WAR OF THE BEASTS AND THE ANIMALS (2015) - woede & strijd; THE BODY RETURNS (2018) - heropleving. Daarin schemeren zowel de conflicten in Oekraïne als de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog door.

Zuidpool presenteert deze essentiële strijd als een koorwerk voor vijf vrouwenstemmen onder begeleiding van een live-composer/sample artist. Wat kan het nog betekenen om ‘iets te zeggen’ na zoveel verdachtmakingen? Hoeveel waarheidsvinding rest er nog in het ‘gesproken woord’? Eén ding is zeker: de strijd is nog niet beslecht.

War of the Beasts and the Animals wordt een veelstemmige en essentiële strijd om taal en vrijheid. Een al te actuele auditieve trip.

Engels/Russisch met Nederlandse boventiteling

Credits

> met: Evgenia BrendesSofie Decleir, Taeke Nicolaï, Kris StrybosScarlet Tummers, Anne-Laure Vandeputte
> productie: Zuidpool > regie: Jorgen Cassier en Koen van Kaam
> tekst: War of the Beast and the Animals van Maria Stepanova > vertaling: Sasha Dugdale 
> kostuumontwerp: Andrea Kränzlin > sound: Kris Strybos 
> lichtontwerp en techniekHelmut Van den Meersschaut > geluidstechniek: Stijn Michielsen
> techniek: Anne Straetmans, David Van Hove & Tine Coumans

MET DANK AAN Inge Floré, Joanna Britton & stagiaire Katrien Debois > taal: Engels met Nederlandse boventitels