About Elly

tg STAN

Na de voorstelling A Separation (2020) duikt tg STAN opnieuw in het oeuvre van de Iraanse filmmaker Asghar Farhadi, ditmaal met zijn volgens cinefielen beste film: About Elly. Met een groep van elf toneelspelers, waarin verschillende generaties en afkomsten vertegenwoordigd zijn – Iraaks, Iraans, Nederlands, Belgisch, Afghaans - creëert tg STAN in het voorjaar van 2023 deze voorstelling over twijfel, over vriendschap, eer en verantwoordelijkheid. 

> voorstelling in het Nederlands
> inleiding voorzien om 19.30 uur in de polyvalente zaal

Het verhaal speelt zich af aan de Kaspische Zee, waar een groep vrienden met hun kinderen een weekend doorbrengt. Elly, de kleuterjuf van het kind van Sepideh, is mee als gast. Ahmad, pas gescheiden, is net een paar dagen terug uit Duitsland. Sepideh probeert hen te koppelen. Er heerst een uitgelaten sfeer. Er wordt gediscussieerd, gegeten, gezongen, gedanst.

Door een plotse verdwijning worden de onderlinge verhoudingen op scherp gesteld. We zien een groep mensen worstelen met hun moraal. Het onbekommerde maakt plaats voor drama. De solidariteit brokkelt af en ieders individuele belangen treden op de voorgrond. Durft een individu verraad te plegen tegenover een ander als die zo de groep in bescherming kan nemen? Welke waarheid is waar en voor wie? En is de waarheid wel zo relevant? Of kan een leugen redding brengen?

I believe that the similarities among the human beings on this earth and its various lands, and among its cultures and its faiths, far outweigh their differences.
Asghar Farhadi

Credits

> van en met: Haider Al Timimi, Kes Bakker, Robby Cleiren, Jolente De Keersmaeker,
Lukas De Wolf, Anna Franziska Jäger, Manizja Kouhestani, Armin Mola,
Mokhallad Rasem, Scarlet Tummers en Stijn Van Opstal

> concept: Jolente De Keersmaeker en Scarlet Tummers > decor: Joé Agemans,
Damiaan De Schrijver en Stijn Van Opstal > licht: Luc Schaltin
> kostuums: Fauve Ryckebusch > productie: tg STAN
> coproductie: Toneelhuis, de Roovers, Theater Antigone, Het Laatste Bedrijf, Gallop Tax Shelter

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter-maatregel van de Belgische Federale Overheid.