Winterreise

José Navas (dans) - Francis Perron (piano) - Jacques-Olivier Chartier (tenor) / Cie Flak

Inleiding om 19.30 uur in onze polyvalente zaal. Deze zal gegeven worden door Jasper Gheysen.

programma:

Winterreise, opus 89, D. 911 Franz Schubert

Winterreise’ is een cyclus van 24 liederen van Franz Schubert (op. 89, D. 911). De eerste ‘Abtheilung’ van twaalf liederen werd voltooid in februari 1827, de tweede met de overige twaalf in oktober van dat jaar. Het zijn 24 getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig. Een jonge man wordt afgewezen en gaat daarop op reis. In het 24e lied ontmoet hij de Leiermann, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.

‘Winterreise’ wordt gezien als een symbolisering van de zoektocht van de mens naar zichzelf, dit tegen een politiek-maatschappijkritische achtergrond.

Er werden reeds meerdere bewerking van deze muziek gemaakt (tenor en klein orkest, Oostenrijkse gebarentaal met tenor en piano, …). Bij ons ontdekt u de nieuwste versie van danser José Navas, pianist Francis Perron en tenor Jacques-Olivier Chartier.

promo-trailer

De muziek van ‘Winterreise’ van Franz Schubert wekte bij mij altijd al het verlangen op om er beweging in te brengen. Ik maak er een suggestieve uitvoering van die zich elegant verweeft met de piano en de zang. Het resultaat zal krachtig en persoonlijk zijn.
José Navas

Credits

choreografie en dans: José Navas
muziek: Winterreise van Franz Schubert, tekst van Wilhelm Müller
piano: Francis Perron
tenor: Jacques-Olivier Chartier
licht: Marc Parent
kostuums: Sonya Bayer, L’Atelier de couture Sonya B.
productie en ontwikkeling: Adrien bussy
productie: Compagnie Flak