ULTRA

fABULEUS / Reut Shemesh i.h.k.v. NEXT-festival

Ultra’s. De harde supporterskern van voetbalploegen die luidruchtig en actief door het vuur gaan voor hun club. Wat is het groepsgevoel waarmee zij zich identificeren? Welke kwetsbaarheid schuilt onder die vaak agressieve laag van beweging, zang en kledij?

De Israëlische choreografe Reut Shemesh verbindt deze vragen aan de zoektocht naar identiteit van opgroeiende tieners. Samen met elf jongeren tussen 15 en 21 jaar maakt ze een explosieve dansproductie over mannelijkheid, identiteit en rebellie, maar ook over kwetsbaarheid.

Zo brengt Shemesh twee van haar fascinaties samen: enerzijds de aantrekkingskracht van symbolen en uniformen en anderzijds vragen die ze zich als moeder van een jonge zoon stelt: hoe is het om op te groeien als jongen in een tijd waarin zoveel onduidelijkheid bestaat over de rol van de man?

Reut Shemesh was de voorbije jaren huisartiest van tanzhaus nrw in Düsseldorf. Ze studeerde dans aan het ArtEZ University of the Arts in Arnhem en Media and Fine Art aan de Kunsthochschule für Medien in Keulen. In eerdere voorstellingen inspireerde ze zich onder meer op Israëlische vrouwelijke beroepssoldaten (Leviah) of Duitse majoretten (Cobra Blonde). 

Voorstelling i.h.k.v. NEXT-festival

Elk jaar in november verwel­komen 20 Franse, Waalse en Vlaamse cultuur­huizen in en rond de Frans-Belgische Eurome­tro­pool Lille-Kortrijk-Tournai en Valenciennes je voor een scherpe selectie aan topvoor­stel­lingen uit het interna­ti­o­nale theater-, dans- en perfor­mance landschap tijdens NEXT.

De 16de editie van NEXT vindt plaats van 9 november tot 2 december 2023. Ook in 2023 maakt Het Perron deel uit van dit grensover­schrij­dend avontuur.

Credits

CONCEPT, CHOREOGRAFIE Reut Shemesh DANS Pieter Claes, Andreas Crommelinck, Jinte De Greef, Luna Fall, Emma Ghijs, Kyano Holbrechts, Karsten Janssens, Glory Ofori-Asamoah, Mathis Schellekens, Ridder Seghers, Fien Simons ASSISTENT CHOREOGRAFIE Katja Pire KOSTUUMS Joëlle Meerbergen SCENOGRAFIE, LICHT Ronni Shendar MUZIEK Simon Bauer PRODUCTIE fABULEUS en Reut Shemesh COPRODUCTIE tanzhaus vzw, Perpodium en STUK MET DE STEUN VAN Kunststiftung NRW, de stad Leuven, de Vlaamse overheid en de Taks Shelter van de Belgische federale overheid