Hands do not touch your precious me

Ultima Vez

Met ‘Hands do not touch your precious me’ gaat Wim Vandekeybus op zoek naar een onuitspreekbare, immer transformerende oerwaarheid. Voor deze nieuwe creatie werkt hij samen met componiste Charo Calvo, acht dansers en – voor het eerst – met performer en beeldend kunstenaar Olivier de Sagazan. Samen laten ze levende, vleselijke sculpturen balanceren tussen het utopische en het gruwelijke, het krachtige en het fragiele.

Zowel Vandekeybus als De Sagazan exploreren in hun werk steeds opnieuw de grenzen van het ‘mens-’ en het ’lichaam-’zijn. Hiertoe ontwikkelde Vandekeybus zijn kenmerkende, impulsieve bewegingsidioom vol tegenstellingen, conflict, risico’s, herkenbaarheid en kwetsbaarheid. De Sagazan duikt al meer dan twintig jaar wereldwijd op met zijn mysterieuze ‘transfiguraties’.

Voor de soundtrack vertrekt Calvo – al sinds de beginjaren betrokken bij Ultima Vez - vanuit akoestische improvisaties, bewegingen en gesproken tekst. De manier waarop De Sagazan zijn gedaanteveranderingen vormgeeft met klei en verf in samenspel met de fysieke textuur van Calvo's elektroakoestische muziek resoneert met de bewegingstaal van Ultima Vez.

“Ik ben verbaasd om te zien in welke mate mensen denken dat het gewoon is om te leven. Defiguratie in de kunst is een manier om naar het echte leven terug te keren.” – Olivier de Sagazan

“Geluid veroorzaakt meer dan alleen auditieve reacties. Door middel van geluiden kan ik met je communiceren, kan ik mijn innerlijke wereld uitdrukken en onverwachte mentale beelden en sensaties in je oproepen.” – Charo Calvo 

Inleiding om 19.30 uur in de polyvalente zaal.

“Door je over te geven aan het instinctieve en het innerlijk zelf, breek je door de banaliteit heen naar wat onder de oppervlakte van het dagelijks leven ligt.”
Wim Vandekeybus

Credits

> regie, choreografie: Wim Vandekeybus > creatie, dans: Olivier de Sagazan, Lieve Meeussen, Maria Kolegova, Mufutau Yusuf, Borna Babić, Maureen Bator, Davide Belotti, Pieter Desmet en Anna Karenina Lambrechts > muziek: Charo Calvo > kostuumontwerp: Isabelle Lhoas > lichtontwerp: Wim Vandekeybus, Francis Gahide > productie: Ultima Vez > coproductie: KVS Brussel, Teatro Comunale di Ferrara en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg

MET DE STEUN VAN Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Casa, Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius. Ultima Vez wordt ondersteund door de Vlaamse Autoriteiten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.