Mural Art

Somville

Roger Somville (Schaarbeek, 1923 – Tervuren, 2014) is één van de voornaamste Belgische kunstenaars uit de 20ste eeuw. Hij was de vertegenwoordiger van 'het picturale realisme' en schuwde het niet sociaal-maatschappelijke thema's onder de loep te nemen. De Spaanse Burgeroorlog, WOII en mei 1968 hadden een enorme impact op zijn leven en kunst.

Naast schilderijen en tekeningen ontwierp hij talrijke wandtapijten, waaronder het 80m2 grote 'Le Triomphe de la Paix – De Triomf van de Vrede' voor het Congrespaleis in Brussel. Roger Somville is voornamelijk geroemd voor zijn spectaculaire muurschilderijen zoals 'Notre Temps – Onze Tijd' in het metrostation Hankar in Oudergem/Brussel en 'Qu'est ce qu'un intellectuel – Wat is een intellectueel?' op de universiteitsgebouwen van Louvain-la-Neuve.

Met deze tentoonstelling willen we de impact van kunst in openbare ruimte en - gebouwen illustreren en mogelijkheden voor onze stad verkennen.

In de tentoonstelling worden diverse aspecten van de kunstpraktijk van de Brusselse meester belicht. Centraal tonen we de indrukwekkende schilderijen en voorstudies voor zijn murale ingreep in metro Hankar. Verder worden geliefde thema's van Somville ontwikkeld: de kunstenaar en zijn model, rokende figuranten en 'les Arlequins'. Aansluitend worden ook enkele portretten en naaktstudies in de tentoonstelling opgenomen. 

#muralhetperron

Deze tentoonstelling zet kunst in het straatbeeld centraal. Naast het werk van Roger Somville kunt u genieten van onze 'real-life Instagram wall'. Op deze wall ziet u een selectie van de foto's die ingestuurd werden door de vrienden en volgers van Het Perron, dit doorheen afgelopen zomer onder de hashtag #muralhetperron. We kregen heel wat reacties op onze oproep. 

Mural Art @ Het Perron

Naar aanleiding van Mural Art plaatsen we ook een Street-art werk op de achtergevel van Het Perron. Tijdens de finissage van de tentoonstelling Mural Art huldigen we dit kunstwerk in. Hiervoor nodigen wij u graag uit op zondag 24 november om 17.00 uur aan de achterkant van Het Perron

Graffiti kunstenaars: Simon Delahaye en Timothy Vanlerberghe
Gedicht: Sylvie Marie en haar leerlingen van Dé Academie
Naar een Idee van Curieus Ieper