FOTOGRAFIECIRCUIT: De tuin der lusten, remixed

Jean Marie Piron

Hiëronymus Bosch (ca.1450-1516) schilderde “De tuin der lusten”  vanuit een rooms-katholieke instelling. De zwarte personages stellen de gevallen engelen voor die de witte personen verleiden tot seksuele- en andere aardse geneugten. Vooral in het middenpaneel van dit drieluik steekt hij een moralistische vinder op, en waarschuwt ervoor dat wie zich aan een decadente levensstijl overgeeft, na het kortstondige genot, voor eeuwig zal branden in de hel.

Hoe ouder hij wordt, hoe meer Jean Marie Piron zich ervan bewust wordt dat de tijd aan één kant van het leven steeds korter wordt. Omdat hij tot nog toe geen enkel bewijs heeft gevonden van een leven na dit aardse bestaan, heeft hij in zijn reeks “De tuin der lusten, remixed”, als metafoor, etherische, broze, uitwaaierende, door de wind verwaaide, kortstondig waarneembare wolkjes gekozen.

Hij stelt de zwart-wit tegenstelling van Hiëronymus Bosch in vraag, en doet dat aan de hand van fotografische procedés.

De voornamelijk lichte negatief-beelden worden gespiegeld door de donkere positief-beelden. Zowel de donkere als de lichte foto’s vertonen tal van grijstinten, waardoor hij poneert dat donker niet enkel slecht is en licht niet enkel goed, maar alles een mengvorm is van beide.

Van eeuwigheid is al evenmin sprake, want wanneer de camera een beeld heeft ingeblikt, wordt het enkel nog een herinnering aan wat eens was.

Hoewel Jean Marie Piron reeds in zijn jeugdjaren fotografie beoefende, is hij pas na zijn 50ste (midden jaren ’90) een analoge opleiding gaan volgen aan de kunstacademie te Mortsel.

Zo’n 10-tal jaren later schakelde hij volledig over op digitale toestellen. In 2021 viert hij zijn 25-jarig jubileum als fotograaf. Hij laat hier een paar beelden uit zijn groot archief de revue passeren. Zijn stijl is stilaan geëvolueerd naar een abstract realisme. Zijn foto’s getuigen van een ogenschijnlijke simpliciteit, maar verbergen soms toch een niet te schatten gelaagdheid.

FOTOGRAFIECIRCUIT VLAANDEREN

Elke maand een Vlaamse fotograaf in the picture via het Fotografiecircuit.

Het Fotografiecircuit, onder leiding van Jan Van Broeckhove, biedt fotografen de kans om hun werk te presenteren in 17 cultuurcentra in Vlaanderen. Op de eerste plaats wordt naar kwaliteit en variatie gezocht bij die fotografen, die nog niet zoveel kansen gekregen hebben. De lijst van fotografen die ooit deelnamen aan het circuit is indrukwekkend. Heel wat van hen hebben intussen naam gemaakt terwijl anderen in alle bescheidenheid verder werken.