Oorlog in Scherpenheuvel | Anne Scheers

#fotografiecircuit

Er verscheen een krantenkop: “Na de neuzekesoorlog is er nu de heilige oorlog met… waterpistolen” SCHERPENHEUVEL-ZICHEM. Het trok de aandacht van fotografe Anne Scheers. Een gebeurtenis van tumult en geruzie in een bedevaartsoord!? Ze vond het bizar en ook grappig en ze verwonderde zich over de situatie.

De herinnering aan bezoekjes aan Scherpenheuvel van in haar kindertijd kwamen plots boven. Nu kwam Scherpenheuvel ineens op deze manier in de aandacht? Is er nog zoveel ‘leven’ in een bedevaartsoord in België anno 2020? Wie bezoekt dat nog? Waar zit het kwaad bloed? Ze wou het onderzoeken en in beeld brengen.

In tegenstelling tot de inhoud van het artikel, kreeg ze echter een zeer rustig, vredig, bijna verlaten stadje te zien toen ze het na al die jaren terug bezocht. De tumult weerspiegelt in het krantenartikel leek ver weg. Toch wou ze dat in beeld brengen. Dus ging ze het verhaal op een andere manier opbouwen, namelijk aan de hand van trefwoorden en fragmenten uit het krantenartikel. Het is een verhaal geworden dat deels de huidige toestand toont en deels met een eigen invulling is opgebouwd. Gebaseerd op fantasie, herinneringen en attributen uit haar kindertijd, als prullaria, alsook ontdekkingen op buitenlandse reizen, hebben allemaal bijgedragen tot het vormen van dit verhaal. Door het feit dat de creatie van het verhaal gedeeltelijk in tijde van lockdown ontstond, resulteerde het ook in een creatieve zoektocht naar alternatief beeldmateriaal over het onderwerp.

Gezien de fotografe het een grappige gebeurtenis vond, wou ze in ieder geval ook de komische noot bewaren in het beeldend verhaal. Een ‘mockumentary’ als het ware, die totaal niet onrespectvol of kritisch wil zijn , maar een alternatieve versie van de gebeurtenis wil vertellen, met een kwinkslag. Het originele krantenartikel wordt ook getoond, maar de fotoreeks is eerder een wereld op zich geworden, quasi los van het artikel. Het is in ieder geval voor de kijker leuker en mysterieuzer om het artikel pas nadien te lezen.

Deze fototentoonstelling bezoeken kan tijdens de openingsuren van Het Perron.
Ze is te bezichtigen in de exporuimte op de tweede verdieping van Het Perron. Volg hiervoor de pijlen 'fotografiecircuit'.

Fotografiecircuit Vlaanderen

Fotogra­fie­cir­cuit Vlaanderen biedt kansen aan talent­volle fotografen. Ontstaan in een periode waar jonge fotografen weinig kansen kregen om gezien te worden, zet het fotogra­fie­cir­cuit al bijna 30 jaar talent ‘in the picture’.

De exposi­ties van de geselec­teerde fotografen toeren langs 17 cultuur­centra verspreid over heel Vlaanderen. Het Perron is een van de partner­centra in het project. Per seizoen tonen we het werk van 11 verschil­lende fotografen uit het circuit.