Onderhuids, op het vel | Kim Note

#fotografiecircuit

Het werk van Kim Note ontstaat vanuit een fascinatie voor mensen en wordt voortdurend beïnvloed door ontmoetingen. Geïnspireerd door deze ontmoetingen kiest ze haar thema’s en met een grote verwondering en bewondering voor de eigenheid van elk model, maakt ze geënsceneerde portretten. Haar portretten waarin specifieke locaties, licht, kleur en attributen bijdragen aan wat verteld wordt, zijn verhalen die ze samen met haar modellen vormgeeft. 

Kim maakt een vertaling van hun verhaal, door de filter van haar eigen fantasie en fotografische beeldtaal. Tijdens het fotograferen en in interactie met wie voor de lens staat herwerkt Kim de concepten die ze op voorhand heeft vastgelegd en laat ze ook het toeval en het momentum spelen. Dan pas wordt de overgave en de vervoering van dat moment zichtbaar in de foto. 

Sinds 2017 werkt Kim aan “Onderhuids, op het vel”, een fotoreeks over het genderspectrum. Haar uitgangspunt voor deze reeks is dat elk van ons een eigen, heel persoonlijke positie in dit spectrum bekleedt. We zoeken allemaal een manier om ons te verhouden tot onze eigen beleving, ervaringen en verwachtingen en die van de wereld rondom ons. Met deze reeks wil ze absoluut geen mensen in hokjes duwen, maar net de schoonheid van diversiteit vieren.

Voor dit project werkt ze met mensen die zich bewust zijn van de positie die ze innemen in het genderspectrum of die net hun positie willen onderzoeken. Samen met elk van hen gaat ze op zoek naar hoe zij gerepresenteerd willen worden in de foto of hoe hun verhaal in een foto vertaald kan worden. Door zo dicht mogelijk bij de eigen ervaringen van de modellen te blijven, poogt Kim een divers en genuanceerd beeld te brengen over genderidentiteit en genderexpressie.

De fotoreeks bevat studioportretten en ensceneringen. Intiem, ingetogen, expressief en uitbundig, tonen de foto’s uiteenlopende posities in het spectrum. De titel “Onderhuids, op het vel” refereert voor Kim naar de twee perspectieven binnen de reeks, binnenkant en buitenkant, identiteit en expressie. Maar de reeks verwijst voor haar ook naar de intimiteit en de beladenheid van het thema.

Deze fototentoonstelling bezoeken, kan gratis tijdens de openingsuren van Het Perron. Ze is te bezichtigen in de exporuimte op de tweede verdieping van Het Perron. Volg de pijlen 'fotografiecircuit'.

 

over fotografiecircuit Vlaanderen

Fotografiecircuit Vlaanderen biedt kansen aan talentvolle fotografen. Ontstaan in een periode waar jonge fotografen weinig kansen kregen om gezien te worden, zet fotografiecircuit al bijna 30 jaar talent ‘in the picture’. De exposities van de geselecteerde fotografen toeren door 17 cultuurcentra verspreid over heel Vlaanderen. Het Perron is een van de partners, en dat wil zeggen dat per seizoen het werk van 11 verschillende fotografen te bewonderen is in ons gebouw.