Mind Scapes | Valerie Naessens

#fotografiecircuit

Deze fotoreeks geeft je een uniek inzicht in een “depressieve ziel”. Valérie Naessens (°1975) had het tijdens haar depressie moeilijk om gedachten en gevoelens aan de buitenwereld uit te leggen. Met Mind Scapes vat ze deze gevoelens in betekenisvolle beelden. De beelden vormen duo’s die elkaar versterken. Een onscherp zelfportret geeft een gevoel weer en krijgt betekenis door het te combineren met een foto van een landschap of alledaags voorwerp.  

Zo is ook de titel van dit werk ontstaan: Mind Scapes staat voor een veelheid aan en een uitgestrektheid van gevoelens. Die gevoelens zijn doorheen de reeks unheimlich (beklemmend), wat ook typerend is voor het ander fotografisch werk van Valérie. 

Hoewel impressies een individuele beleving zijn, laat ze je op deze manier haar depressieve ziel beter begrijpen. Wie zich verder in het werk, de beleving en de impressies rond depressie wil verdiepen, kan zich het Mind Scapes-fotoboek aanschaffen. Naast alle foto’s uit Mind Scapes vind je hierin ook geschreven indrukken, flarden proza en stukjes poëzie van de hand van ervaringsdeskundigen rond het thema depressie. Met deze verschillende invalshoeken wordt opnieuw de individuele benadering gestimuleerd. In de reeks werkt Valérie toe naar genezing waarbij ze positieve gevoelens laat overheersen. 

> locatie: overloop 2e verdieping - Cultuurcentrum Het Perron
> gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Het Perron

Over fotografiecircuit Vlaanderen

Het Fotografiecircuit Vlaanderen, getrokken door Jan Van Broeckhove, wil Vlaamse fotografen een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Via een open oproep gaan ze op zoek naar kwaliteit en variatie bij fotografen en bieden hen de kans om hun werk te tonen in een circuit van 18 cultuurcentra, verspreid over heel Vlaanderen.

De lijst van fotografen die ooit deelnamen aan het circuit is indrukwekkend! Heel wat van hen hebben intussen naam gemaakt terwijl anderen in alle bescheidenheid verder werken.