HLM Marquise | Gerda Postelmans

#fotografiecircuit

In juni 2019 beëindigde Gerda een cursus Fotokunst aan BKO Academie voor Beeldende en Audiovisuele Kunsten te Overijse met een fotoproject rond “Volkstuintjes”.

Wat haar boeit in fotografie is het ontdekken en vastleggen van het ongewone gewone, de schoonheid van het banale. Ze werkt graag rond één bepaald thema, maar speelt ook met toevallige associaties van foto’s in vorm, kleur, onderwerp, … 

De reeks ‘HLM Marquise’ ontstond na een bezoek aan een brocante in het ‘quartier du Mieux-Être’, een sociale woonwijk in het noorden van Frankrijk. Tot haar verwondering ontdekte ze er reuzegrote foto-affiches op de gevels van de huizen, gehavend door weer en wind en deels gescheurd.

De volgende twee weken kwam ze regelmatig terug op deze plek om foto’s te maken.

Uit gesprekken met enkele kinderen, met de postbode en anderen bleek dat dit fotoproject bewoners van de buurt afbeeldde. Na contact met de gemeente vernam ze dat dit een project van de stad Marquise was om de bewoners van deze buurt in de kijker te zetten: een tentoonstelling “Têtes d’Affiches” (54 portretten van 1,80 x 1,30 m) die opende in september 2016.

Amper 6 maanden later was dit prachtige sociale project, blootgesteld aan regen en wind, gedoemd te verdwijnen door de tand des tijds. Een symbool van de vergankelijkheid.

Deze foto’s zijn een laatste stille getuigenis van een ondertussen volledig verdwenen project.

Deze fototentoonstelling bezoeken, kan gratis tijdens de openingsuren van Het Perron. Ze is te bezichtigen in de exporuimte op de tweede verdieping van Het Perron. Volg de pijlen 'fotografiecircuit'.

over fotografiecircuit Vlaanderen

Fotografiecircuit Vlaanderen biedt kansen aan talentvolle fotografen. Ontstaan in een periode waar jonge fotografen weinig kansen kregen om gezien te worden, zet fotografiecircuit al bijna 30 jaar talent ‘in the picture’. De exposities van de geselecteerde fotografen toeren door 17 cultuurcentra verspreid over heel Vlaanderen. Het Perron is een van de partners, en dat wil zeggen dat