DE STILLE LEEGTE | Dirk Beyens

#fotografiecircuit

Fotografie is schrijven, schilderen met licht.

Met het oog van een schilder richt hij zijn focus op onderwerpen waaraan we achteloos voorbijgaan. De lichtinval, het spel van licht en donker, reflecties, transparantie, het ontdekken van vreemde details, schakeringen in kleur… trekken zijn aandacht.                                                                                

Zijn onderwerpen worden uit hun omgeving onttrokken waardoor de sporen van de realiteit worden gewist. Hij wil schoonheid tonen. Hij is zeker op zoek naar esthetiek en dan vooral op plaatsen waar je het niet verwacht. Maar zijn foto’s moeten meer zijn dan mooie schilderijtjes. Zoals een dichter met zijn verzen zijn publiek wil raken, zo wil hij met zijn foto’s ontroeren of toch zeker prikkelen.

De stilte wordt visueel vastgelegd. De stilte is zijn vriend. Krachtiger dan woorden.                              
De kunst van het zwijgen. De kunst van het weglaten.

Het is alsof hij de wereld met half gesloten ogen bekijkt waardoor deze mooier lijkt. Het allerlelijkste blijft verborgen en toegedekt. Onvolmaaktheden, krassen, schrammen en vlekken vervagen maar blijven als littekens toch steeds aanwezig.

Vervreemding, leegte, het onzichtbare, het ongrijpbare, het onverstaanbare. Dit zijn de thema’s die steeds weerkeren.

Verder hoeft zijn werk geen boodschap uit te dragen. Zelf  vindt hij het niet nodig om de betekenis van zijn foto’s te willen doorgronden.
Ze zijn wat ze zijn, zoals spiegels die leegte reflecteren en stilte oproepen. Zoals puzzels die nooit opgelost kunnen worden. Woordloos.

 “ Een werk kan niet gezegd, maar enkel gezien worden! ”  Gerhard Richter

> locatie: overloop 2e verdieping - Cultuurcentrum Het Perron
> gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van Het Perron

Over fotografiecircuit Vlaanderen

Het Fotografiecircuit Vlaanderen, getrokken door Jan Van Broeckhove, wil Vlaamse fotografen een mogelijkheid bieden om met hun werk naar buiten te komen. Via een open oproep gaan ze op zoek naar kwaliteit en variatie bij fotografen en bieden hen de kans om hun werk te tonen in een circuit van 18 cultuurcentra, verspreid over heel Vlaanderen.

De lijst van fotografen die ooit deelnamen aan het circuit is indrukwekkend! Heel wat van hen hebben intussen naam gemaakt terwijl anderen in alle bescheidenheid verder werken.