Egmont

Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radiokoor Jan Decleir & Roy Aernouts

> inleiding om 19.30 uur in de polyvalente zaal

In 1568 werd Graaf van Egmont onthoofd op de Grote Markt van Brussel. De grondvesten van de Lage Landen daverden onder het koppenrollende en repressieve bewind van Filips II. De terechtstelling van de populaire Egmont maakte grote onvrede los bij de bevolking en luidde de bloedige Tachtigjarige Oorlog in. Sinds zijn dood symboliseert Egmont gematigdheid en tolerantie in woelige en polariserende tijden. Zijn levensverhaal inspireerde vele volgende generaties en zindert ook vandaag nog door. Zo liet Goethe zich aan het einde van de 18de eeuw inspireren door het verhaal van Egmont. Beethoven schreef op zijn beurt muziek bij Goethes toneelstuk.

Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor brengen de hoofdrolspelers van die dramatische en bloedige episode uit onze geschiedenis terug tot leven met nieuwe dialogen en met een combinatie van oude en hedendaagse muziek. Het Banket verdiepte zich in Goethes theatertekst en andere historische documenten, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor in Beethovens ‘Egmont’ en andere werken uit zijn oeuvre. Ook een nieuwe compositie van Alain Craens voor koor en ensemble maakt deel uit van het programma.

Meesterverteller Jan Decleir krijgt vanachter zijn pupiter de zaal stil. De kraakheldere tekst van schrijvers Tristan Versteven en Brechtje Louwaard laat Egmont terugblikken op drie historisch cruciale ontmoetingen.”
De Standaard – Charlotte De Somviele

Tekst en muziek vertellen in deze nieuwe ‘Egmont’ een boeiend en onpartijdig relaas van de historische feiten, knipogend naar het werk van Goethe en Beethoven en vanuit een hedendaags bewustzijn. Met felle spots op de geschiedenis werpt ‘Egmont’ immers ook een kritisch licht op onze eigen tijd – net zoals Beethoven en Goethe dat meer dan 200 jaar geleden deden vanuit de woelige tijd waarin zij leefden; Beethoven schreef zijn 3de symfonie ter ere van Napoleon, maar schrapte terstond Bonaparte van zijn partituur toen die zichzelf uitriep tot Keizer en de verworven vrijheden van de Franse revolutie weer inperkte.

Naast het historisch en maatschappelijk belang heeft Egmonts levensverhaal ook een geweldig dramatisch potentieel. Met deze voorstelling laten Het Banket, I SOLISTI & Vlaams Radiokoor de toeschouwer mee huiveren bij de bloedstollende wendingen in Egmonts leven, dat leest als een spannend jongensboek.

Niemand minder dan Jan Decleir en Roy Aernouts vertolken de historische rollen van Graaf Egmont, Margaretha van Parma, Willem van Oranje en de Hertog van Alva.

 

Credits

PROGRAMMA muziek van Ludwig van Beethoven en Alain Craens CONCEPT Het Banket i.s.m. Francis Pollet TEKST, REGIE Tristan Versteven en Brechtje Louwaard SPEL Jan Decleir en Roy Aernouts LIVE MUZIEK I SOLISTI en Vlaams Radiokoor COPRODUCTIE Het Banket, I SOLISTI en Vlaams Radiokoor