Open Call 'Botanique'

10 professionele kunsthuizen uit Noord-Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen doen samen deze oproep naar kunstenaars die zich in hun werk laten inspireren door de natuur en de studie van het plantenrijk. Het ordenen en beschrijven van planten om de natuur beter te kunnen begrijpen is eeuwenoud. Historische botanische naslagwerken zijn hiervan getuigen. We willen met dit project onderzoeken hoe hedendaagse kunstenaars met deze thematiek omgaan. 

Elk huis zal op basis van de inzendingen een eigen tentoonstelling cureren. Nadien wordt er een gemeenschappelijke catalogus uitgegeven.

Deadline inzending: 28 februari 2023

Oproep

De natuur heeft doorheen de geschiedenis zowel wetenschappers als kunstenaars geïnspireerd tot de creatie van artistieke pareltjes.

Zeker de studie van de plantenwereld: de zaden, vruchten, bladeren en bloemen van elke plant en boom, nauwkeurig onderzocht door plantkundigen, hebben aanleiding gegeven tot prachtige creaties op platen, in herbariums, codices en bloemstukken…. Of het nu gaat over planten uit de directe omgeving of wonderlijke exemplaren die onderzoekers tijdens wetenschappelijke expedities aantroffen. Het beschrijven van planten, het ontcijferen van hun gedrag, het ontdekken van hun eigenschappen, het aanleggen van collecties en inventarisaties leidde tot een gedetailleerde kennis van het plantenrijk. Van de honderden soorten levende organismen afzonderlijk maar zeker ook meer algemeen van de natuur, de wereld rondom ons. Al deze kennis, de fytologie voorbij, vormt een enorme bron aan inspiratie en biedt tal van mogelijkheden voor hedendaagse artistieke expressie.

Ben je een professionele kunstenaar, pas afgestudeerd of gevestigd, speelt plantkunde een rol in je oeuvre, verken je klassieke of vernieuwende technieken? Neem dan zeker deel aan dit nieuwe artistieke project door een voorstel te sturen, vergezeld van beeldmateriaal (zie inschrijvingsformulier hieronder te downloaden).

Voorwaarden en praktische info

De voorgestelde werken kunnen afkomstig zijn uit alle gebieden van de beeldende kunst: installatie, video, fotografie, assemblage, beeldhouwkunst, digitale kunst, enz.

De selectiecommissie, bestaande uit organiserende leden en culturele professionals, zal een keuze maken, volgens de eigenheid van elke tentoonstellingslocatie. Deze selectie doet geen afbreuk aan de artistieke kwaliteit van de projecten.

Alle evenementen / tentoonstellingen zullen uiteindelijk het onderwerp zijn van een gemeenschappelijke publicatie in de vorm van een catalogus.

Deadline: 28 februari 2023
Selectie: eind maart 2023
Kandidaturen (met inschrijvingsformulier - zie hieronder) graag doorsturen via email naar : botanique2324 [at] gmail.com

Organiserende partners

Atelier 2 in Villeneuve d'Ascq, L’école d’art de Douai, La Ferme d’en-Haut, Fabrique Culturelle de
Villeneuve d’Ascq, Ville de Mons en Baroeul, Maison Folie du Fort de Mons, Le Centre culturel MJC de
Comines-Warneton, Atelier-Galerie Bleu, lieu d’explorations, d’expérimentations et de rencontres
artistiques – Lille en Het Perron in Ieper.

Meer info nodig?

Neem contact met Het Perron op 057 239 480 of via cultuurcentrum [at] ieper.be