Westerse filosofen over vrijheid en de dood

Vormingplus Oostende-Westhoek

Twee avonden lang filosofeer je over diverse thema's. De eerste avond snijden we het thema vrijheid aan. Vandaag de dag is de vraag of we als mens eigenlijk wel vrij zijn, een hot item in de filosofie. Maar wat wordt er eigenlijk bedoeld met vrijheid? We gaan in op de mogelijke invullingen van ‘vrijheid’ én de vraag of we nu eigenlijk vrij zijn of niet. Een paar grote namen die zullen klinken zijn: Augustinus, Hegel, Schopenhauer, Sartre, Levinas en Strawson. 

De tweede avond passeren denkers over de dood de revue. Hoe gaan we om met sterfelijkheid in het YOLO-tijdperk? Als we niet meer geloven in een hiernamaals, betekent de dood dan niet dat ons leven uiteindelijk zinloos is en we van dit ene leven maximaal moeten profiteren? We lichten dit probleem toe en laten zien hoe verschillende denkers - filosofen, maar ook schrijvers en filmmakers - hun eigen antwoord hebben gezocht. 

Komen onder meer ter sprake: Freud, Heidegger, Michael Haneke, Jaco Van Dormael, José Saramago en Jean Paul Van Bendegem.

 

Praktisch

2 maandagen van 19.00 tot 22.00 uur
15 en 22 maart 2021

Begeleider: Philippe Lepers

Inschrijven: Vooraf inschrijven tot en met 08.03.2021 op www.vormingplusow.be of tel 059 503 952