De Polsslag van Le Nord

Eric Monbel

In de werken van de Rijselse kunstenaar Eric Monbel klopt de polsslag van ‘Le Nord’. 

Reeds vroeg liet hij zich opmerken met ‘L’ennui’, schilderijen van in zichzelf gekeerde, berustende of vereenzaamde figuren: geen plat realisme maar doeken met een existentialistische inslag zoals in de Noord Franse films als ’La vie de Jésus’ of ‘La vie rêvée des anges’.

Door de verhalen van zijn grootmoeder raakte Monbel ook aangegrepen door het oorlogsdrama. Authentieke draagberries werden dragers voor zijn schilderkunst. Zijn scherpe tekeningen rond het thema van de gasaanvallen kregen een eigen tentoonstelling in ‘La Piscine’ het belangrijke ‘Musée de l‘Art et de l’Industrie’ te Roubaix. Hij leverde ook een belangrijke bijdrage aan het Frans-Duitse project voor Europese herinnering ‘Amnésia’ met tentoonstellingen in Keulen en Rijsel omtrent de gruwelen van het nazisme.

De tentoonstelling in Ieper, gecureerd door De Queeste Art, toont de collectie geschilderde draagberries in de passende omgeving van Het Kruitmagazijn. De andere aspecten van Monbels werken komen volop aanbod in Het Perron.