De Polsslag van Le Nord

Eric Monbel

In de werken van de Rijselse kunstenaar Eric Monbel klopt de polsslag van ‘Le Nord’. 

Reeds vroeg liet hij zich opmerken met ‘L’ennui’, schilderijen van in zichzelf gekeerde, berustende of vereenzaamde figuren: geen plat realisme maar doeken met een existentialistische inslag zoals in de Noord Franse films als ’La vie de Jésus’ of ‘La vie rêvée des anges’.

Door de verhalen van zijn grootmoeder raakte Monbel ook aangegrepen door het oorlogsdrama. Authentieke draagberries werden dragers voor zijn schilderkunst. Zijn scherpe tekeningen rond het thema van de gasaanvallen kregen een eigen tentoonstelling in ‘La Piscine’ het belangrijke ‘Musée de l‘Art et de l’Industrie’ te Roubaix. Hij leverde ook een belangrijke bijdrage aan het Frans-Duitse project voor Europese herinnering ‘Amnésia’ met tentoonstellingen in Keulen en Rijsel omtrent de gruwelen van het nazisme.

De tentoonstelling in Ieper, gecureerd door De Queeste Art, toont de collectie geschilderde draagberries in de passende omgeving van Het Kruitmagazijn. De andere aspecten van Monbels werken komen volop aanbod in Het Perron.

Exclusief begeleid bezoek met de kunstenaar

Omwille van corona voorzien wij geen vernissage bij deze expo. Wel nodigen we u graag uit voor een exclusief bezoek aan beide exporuimtes, dit onder begeleiding van de kunstenaar zelf. 

Deze rondleiding organiseren we twee keer. De eerste maal op zaterdag 24 oktober, de tweede keer op woensdag 11 november. De rondleiding start telkens om 16.00 uur in Het Perron.

Inschrijven is verplicht en kan via de balie van Het Perron (op het nummer 057 239 480). 

Praktisch

De expo 'De Polsslag van Le Nord' loopt van 16.10.2020 tot 14.11.2020

Dit op twee locaties:

Kruitmagazijn:
te bezoeken op zaterdag en zondag tussen 13.30 uur en 18.00 uur

Het Perron:
dagelijks te bezoeken tussen 13.30 uur en 18.00 uur.