Catfest

Een dag vol kattenfilms

Ieper is een échte kattenstad. Niet alleen in de folklore van onze stad spelen katten een hoofdrol, ook in films en op tv spatten hun streken van het scherm.

Als bondgenoot, antagonist, comic relief of held van het verhaal. In snoezige YouTubefilmpjes, in de Disneyfilm met de zingende Aristokatten of in een strijd met James Bond: katten weten altijd te charmeren! Of toch niet? The cat with hands laat je rillen en met Kedi kruip je in het lijf van een zwerfkat in Istanbul.

Het Perron en Yper Museum selecteerden een divers en boeiend filmprogramma waar katten in de schijnwerpers staan. Tussen de films kun je genieten van een drankje en een hapje in onze foyer en polyvalente zaal. Tijdens CATfest wordt ook de film met Ieperse katten in de hoofdrol voor het eerst getoond.

Op het programma:

 • 10:00 The Cat Returns (2012)
  ‘The Cat Returns’ is een ontzet­tend lieve film die zelfs de grootste zuurpruim overstag zal laten gaan voor de fantasie­volle verbeel­dings­kracht van de makers van dit werk.
 • 13:30 Kedi (2016)
  Kedi is niet zomaar een katten­film, het is een prachtig vormge­geven ode aan Istanboel, zijn katten én zijn inwoners.
 • 16:30 CATfest kortfilm selectie
  Een selectie interna­ti­o­nale kortfilms, documen­taires en animatie met katten in de hoofdrol. 
 • 19:00 A Street Cat Named Bob (2016)
  Sommige verhalen zijn zo bijzonder dat ze schreeuwen om een film. Dé ster van de film is natuur­lijk de rode kater, gespeeld door Bob zelf.
 • 21:45 Cat’s eye (1985)
  Een anthologie met drie verhalen vol gif en humor van horror grootmeester Stephen King .

De grootste kattenliefhebbers kunnen met de CATfest dagpas alle vijf films aan een goedkoper tarief zien.

Film zkt Ieperse kat

Tijdens CATFEST gaat één film enkel en alleen over Ieperse katten. Daarvoor vragen de organisatoren aan alle Ieperlingen om massaal filmpjes door te mailen van hun eigenzinnige viervoeter. 

Betrap jij je kat al eens op een grappige pose, een onhandige of net heldhaf­tige sprong, een lieflijke of gewiekste blik? Leg deze momenten vast op film en bezorg ze ons. CATFEST monteert ze allemaal in één vermake­lijke Ieperse katten­film.

Jouw kat op Catfest? 

 • Maak een opname van je kat van maximaal 30 seconden.
 • Hou je smartphone liggend, film dus in landscape.
 • Stuur je filmpje naar cultuurcentrum [at] ieper.be, dit kan ook via WeTransfer.
 • Vermeld de naam van je kat in je e-mail.