Flemish Folk Caravan

Broes & Snaarmaarwaar

De Flemish Folk Caravan is een Folk bigband project. Ze brengen een boeiend programma met folkmuziek als rode draad. Geen folklore maar muziek met één been in de traditie en een ander in 2021, met al zijn invloeden.
De Caravan bestaat deze keer uit de groepen Broes en Snaarmaarwaar. Elk afzonderlijk tourden ze al meermaals doorheen heel Europa. Nu verenigen ze de krachten.

Het zijn twee aanstormende groepen die hun kijk op traditionele muziek van bij ons op je loslaten. Een verschillend repertoire maar eenzelfde drijfveer: Vlaamse folk op de wereldkaart zetten met hun eigen sound.

Over Broes

Broes begon als een kwartet in oktober 2009 op de straten van de Gentse binnenstad. Na een paar maand geschreven, gecomponeerd en gerepeteerd te hebben, speelden ze hun try-out op boombal Gent in februari 2010. Sindsdien hebben ze een eigen repertoire opgebouwd gaande van folk tot gipsy jazz. Na Fir Bolg, Boombal, Gentse feesten, Deerlycke folkfestival, Folkwoods (NL), M'eire Morough,... zijn enkele namen die al snel op hun palmares stonden.

In december 2010 werd Broes uitverkozen tot de beste nieuwkomer van het jaar (Folkroddels). In maart 2013 wordt Broes uitgebreid tot kwintet met een bassist! In april 2013 wonnen ze de Dranouter Rootsrally. In 2015 lanceerden ze hun eerste album, vol eigen composities, getiteld "Route du Soleil".

Beluister hier Broes

Over Snaarmaarwaar

De heren van Snaarmaarwaar zijn – wat had je gedacht? – niet vies van een stevig potje folk. Wat je ziet is een trio, maar wat je hoort is veeleer een geëxplodeerd sextet op speed dat zonder enige moeite een indrukwekkende klankmuur uit hun akoestische instrumenten doet denderen. 

Live ondernemen ze steeds weer een avontuurlijke trip, waarbij ze met hun gekende speelplezier de melodietjes alle hoeken van de kamer laten zien. Nieuwe en oude folk gaan hand in hand, feestelijk en introvert, teder en rockend. Jeroen Geerinck is met zijn pompende en energieke gitaarspel de turbomotor van het trio, de twin-zetel waar mandola-man Maarten Decombel en Ward Dhoore op mandoline zich gezellig in kunnen parkeren. Ze spelen folk anno 2020: levend genre dat met beide benen in de wereld van nu staat.

Snaarmaarwaar bracht intussen 3 albums uit en speelde op de meest diverse podia in Europa en daarbuiten zoals Nanjing Jazz and World Festival (China), Dranouter Folkfestival (B), Festival des Luthiers et Maîtres Sonneurs (F), TFF Rudolstadt (D), Kaustinen Folk Music Festival (FIN), Mandopolis (F), Viljandi Folk Music Festival (EE), Sunrise Celebration (UK)…

Beluister hier Snaarmaarwaar

Credits

> mandoline: Ward Dhoore > gitaar: Jeroen Geerick > mandola: Maarten Decombel > viool: Anouk Sanczuk > accordeon: Elke De Meester > gitaar: Florian De Schepper > contrabas: Frédéric Dothée  > drums: Simon Raman